Test Yourself Against Virginia’s Learning Standards

Test Yourself Against Virginia’s Learning Standards
December 1, 1997

Courtesy of The Virginian-Pilot, which developed this quiz, here are 10 questions based on material covered in Virginia’s Standards of Learning.



1. Twelve centimeters is how many inches? (4th grade)

A) 4.8

B) 6

C) 5.2

D) Depends on the distance



2. Who was Harry Byrd Sr.? (4th grade)

A) First man to walk on North Pole

B) Influential West Virginia senator in late 20th century

C) Liberal chief justice of Virginia Supreme Court

D) Powerful Virginia senator in mid-20th century



3. Who was William Lloyd Garrison? (5th grade)

A) A journalist who advocated the abolition of slavery

B) The ninth president of the United States

C) The first president of the University of Virginia

D) A former slave who incited a rebellion in Virginia



4. What was the Harlem Renaissance? (6th grade)

A) A 1995 action movie starring Wesley Snipes

B) New York Mayor Rudolph Giuliani’s campaign to tear down low-income housing

C) The flowering of black literature in the U.S. in the 1920s

D) John Kennedy’s job-creation program



5. Who said, “Mr. Gorbachev, tear down this wall”? (6th grade)

A) George Bush

B) Boris Yeltsin

C) Ronald Reagan

D) Raisa Gorbachev



6. What was “Big Stick Diplomacy”? (6th grade)

A) Boris Yeltsin’s failed attempts to keep breakaway republics within Russia

B) Ronald Reagan’s attempt to face down Russia’s nuclear threat

C) Theodore Roosevelt’s policy justifying intervention in Central American affairs

D) Franklin D. Roosevelt’s policy justifying intervention in World War II



7. What was the Congress of Vienna? (9th grade)

A) A group of Nazi sympathizers that ran Austria during World War II

B) The puppet elected-body under Charlemagne

C) The panel that investigated the assassination of Archduke Franz Ferdinand

D) A 19th-century conference to settle disputes between France and the rest of Europe



8. Who was Giuseppe Garibaldi? (9th grade)

A) Italian immigrant who was elected first president of the Teamsters union

B) 19th-century military hero who fought to unite Italy

C) Benito Mussolini’s chief of staff during World War II

D) None of the above



9. Who wrote “Letter From Birmingham Jail”? (11th grade)

A) Medgar Evers

B) Martin Luther King Jr.

C) Malcolm X

D) Alabama Gov. Fob James



10. What is ionic bonding? (High school)

A) Transfer of electrons from one atom to another

B) The combination of two positively charged particles

C) The combination of sodium and chlorine to form salt

D) Both A and C


Answers

1-A, 2-D, 3-A, 4-C, 5-C, 6-C, 7-D, 8-B, 9-B, 10-D.